Özet
Değerli “Gazi Akademik Bakış Dergisi” okuyucuları,
Dergimizin 14. yılında 29. sayımızla huzurlarınızda olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yayın hayatımıza başladığımız 2007 yılından bu yana geride bıraktığımız her yıl biraz daha güçlendik. 15. yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken dergimizi Türkiye sosyal bilimler camiasının önemli yayın organlarından bir tanesi haline getirmiş olmanın gururu içindeyiz. Ulusal olduğu gibi uluslararası platformda da varlık göstermekteyiz. Web of Science indekslerinden Emerging Sciences Citation Index tarafından uzun süredir taranmakta olan dergimiz için hedef olarak Web of Science Core Collection’da yer alan 3 prestijli indeksten biri olan Art and Humanities Citation Index’e dahil olmayı koyduk. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz.
Bu sayımızda 17 makale bulunmaktadır. Bu makalelerin 10’u Tarih, 5’i Uluslararası İlişkiler, 1’er tanesi de Siyaset Bilimi ve Felsefe alanlarındadır. Makaleler, titiz bir hakem sürecinden geçirilmiş ve yayın kurulumuzun son kararı ile yayımlanmıştır.
1. sıradaki makale, Hale Şıvgın ve Mehmet Batuhan Çeken tarafından kaleme alınan “Ermeni Sorununda İki Ayrı Portre: Patrik Horen Aşıkyan ve Patrik Mateos İzmirliyan” başlıklı makaledir. Bu çalışmada devlet taraftarı olan ve Osmanlı’da Ermeni isyan hareketleri karşısında sakinleştirici bir tavra sahip olan Patrik Horen Aşıkyan ve tam aksi yönde hadiseleri kışkırtıcı sadaretle uzlaşmaz bir tutum içinde olan Mateos İzmirliyan arasındaki farklar ele alınmıştır.
2. sıradaki makale, Bülent Cırık’ın kaleme aldığı Sultan II. Abdülhamid’e Ermeni Komiteleri ve Faaliyetleriyle İlgili Sunulan Bir Fezleke (1895) başlıklı makaledir. Bu makalede Ermeni komiteleri ile ilgili Sultan Abdülhamid’e 4 Şubat 1895 tarihinde sunulan, Ermeni propagandalarına karşı bir cevap olmak üzere kitaba dönüştürülmesi düşünülen fezleke ve içeriği üzerinde durulmuştur.
3. sıradaki makalemiz, Tülin Cengiz’in Venüs Heykelciklerinden İdollere Kadın Temsiller başlıklı makalesidir. Makale Üst Paleolitik Çağın Venüs heykelciklerindeki kadın temsillerini konu edinmektedir.
4. sıradaki makale Mehmet Güneş’in “Osmanlı Devleti’nde Frengi ile Mücadeleye Adanmış Kısa Bir Ömür: Hüdavendigar Vilayeti Seyyar Frengi Tabibi Nuri Ömer Efendi” isimli çalışmasıdır. Bu makalede XX. yüzyıl başlarında
frengi ile mücadele kapsamında İnegöl kazası Domaniç nahiyesi merkez olmak üzere Hüdavendigar Vilayeti seyyar frengi tabipliğine getirilen Nuri Ömer Efendi’nin faaliyetleri ve onun nezdinde seyyar tabiplik mesleği ile ilgili bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
5. sıradaki makalemiz Emel Demir Görür’ün kaleme aldığı “Sadrazam Mehmed Said Paşa’nın (Küçük) İngiliz Büyükelçiliğine Sığınması (1895)” başlıklı makaledir. Çalışmada, olayın vuku bulduğu zamana kadar beş defa sadaret makamına oturmuş, önemli bir devlet adamı ve Sultan II. Abdülhamid dönemi kilit isimlerinden biri olan Mehmed Said Paşa’nın İngiliz Büyükelçiliği’ne sığınması ve sığınmasına neden olan amiller ele alınmıştır.
6. sıradaki makale Sinan Yüksel’in kaleme aldığı “Nikola Mavroyani’nin Eflâk Voyvodalığı (1786-1790)” başlıklı makaledir. Bu makalede Nikola Mavroyani’nin gerek Eflâk Voyvodalığı makamını elde etmek gerekse bu makamı muhafaza etmek amacıyla verdiği mücadele ele alınmaktadır.
7. sıradaki makalemiz İbrahim Tavukçu’nun “İnönü Muharebelerinin İç Kamuoyuna Yansımaları” başlıklı makalesidir. Bu makalede Kurtuluş Savaşımızın önemli muharebelerinden olan İnönü Muharebeleri’nin iç kamuoyunda yaratmış olduğu etki ve yansımaları ele alınmıştır.
8. sıradaki makale Ferit Salim Sanlı’nın kaleme aldığı “Gazetecilik Yıllarında Bülent Ecevit ve Anti-Komünizm (1950-1961” başlıklı makaledir. Bu makalede Türk siyasi tarihinin önemli şahsiyetlerinden Bülent Ecevit’in 1950-1961 yılları arasında sürdürdüğü gazetecilik faaliyetleri ve komünizmle mücadele konusundaki fikirleri ele alınmıştır.
9. sıradaki makalemiz Hüsnü Yücekaya’nn kaleme aldığı “Osmanlı Öncesi İpekçiliğe Dair İzler ve Osmanlı Dönemi Edirne İpekçiliği” başlıklı makalesidir. Bu makalede Osmanlı dönemi Edirne vilayetinin ipekçilik faaliyetleri ele alınmıştır.
10. sıradaki makalemiz Tuğba Çiçek - Yunus Emre Taşgit - Zülkif Dağlı’nın Felsefe alanında kaleme aldıkları “Yönetim Felsefesi Bağlamında Doğu ve Batı İttihad Eder mi? Gazali ve Machiavelli Üzerinden Hermenötik Bir Değerlendirme” başlıklı makaleleridir.
Bu makalede farklı kültürel koşullarda yaşadıkları dönemlerde teorik ve uygulamaya dönük çıkarım, tavsiye ve deneyimleri ile yönetim alanına felsefik anlamda özgün bakış açıları sunan, günümüzde de yansımaları nispeten devam eden, Gazali ve Machiavell’in başarılı yönetime ilişkin deneyimlerini içeren görüşleri karşılaştırılarak yönetim felsefesi bağlamında Doğu ve Batı tarzı bakış açılarının ittihad etme imkânları incelenmektedir.
11. sıradaki makalemiz Hüsna Taş Yetim ve Ali Balcı tarafından kaleme alınan “Tabi Devletler Neden Otonomi Arttırmaya Yönelir? 1964-1975 Dönemi
Türk-Amerikan İlişkilerindeki Krizi Açıklamak” başlıklı Uluslararası İlişkiler makalesidir. Makalede uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde görece yeni olan hiyerarşi teorisinin kavram ve argümanları kullanılarak Türkiye’nin 1964-1975 döneminde Amerikan düzeni içindeki otonomi arayışının arkasındaki nedenler açıklanmaya çalışılmıştır.
Bir diğer Uluslararası İlişkiler makalesi ise 12. sıradaki “Devlet Desteğinin Saldırgan Devlet Dışı Aktörler Üzerindeki Etkisi: ABD Desteği ve Naip Savaş Örneği Olarak Suriye İç Savaşı”’dır. Sinan Demirdüzen ve Merve Suna Özel Özcan tarafından kaleme alınan makalede vaka analizi yönteminden faydalanarak Suriye iç savaşında ABD’nin YPG/PYD/SDG’ye desteğinin altında yatan sebeplerin araçsal olduğu vurgulanmakta ve bu araçsallığın bahse konu devlet dışı aktör için sakıncalar barındırdığına değinilmektedir. Bununla beraber ABD’nin benimsediği “naip savaş” yöntemine değinilerek ABD’nin gelecekte bölgede izleyeceği yönteme dair fikir sahibi olmak amaçlanmaktadır.
Tarih alanındaki bir diğer makalemiz 13. sıradaki “Eski Türklerin Savaş Taktikleri ve Savaş Alanındaki Uygulamaları” başlıklıdır ve Eda Durmuş’a aittir. Makalede eski Türklerin savaş taktikleri ve bu taktiklerini savaş alanındaki uygulamaları incelenmiştir.
Siyaset Bilimi alanındaki dergimizin bu sayısında yer alan tek makale 14. sıradaki Sevilay Özer’e ait “1950 ve 1954 Genel Seçimlerinde Antalya”dır. Bu makalede 1950 ve 1954 yıllarında yapılan milletvekili genel seçimleriyle ilgili olarak Antalya’da DP ve CHP milletvekili adaylarının; aday tespit çalışmaları, propaganda faaliyetleri, seçim kampanyası sırasında ele aldıkları konular ve seçim sonuçları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Dergimizin bu sayısında yer alan bir diğer Uluslararası İlişkiler makalesi ise 15. sıradaki Serpil Güdül’e ait olan “Amerika Birleşik Devletleri’nin NSC-68 Çerçevesinde Uyguladığı Soğuk Savaş Stratejisi ve Türkiye’ye Yansımaları”dır. Makalede İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya güç dengesinde oluşan boşluğu kapatmaya yönelik olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’nin Orta ve Doğu Avrupa’da ve kısmen Balkanlarda nüfuz edinmesi ve nükleer kapasitesini geliştirmesi karşısında 1950’de Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanan 68 numaralı rapor (NSC-68) ve Türkiye’ye yansımaları konu edilmektedir.
Dergimizin 16. makalesi yine Uluslararası İlişkiler alanında olup Özge Koç tarafından kaleme alınmıştır. Koç’un makalesinin başlığı İsrail’in Batı Şeria’daki Yerleşimci Politikası ve ABD’nin Filistin Sorununa İlişkin Barış Girişimleri: İki Devletli Çözüm Hâlâ Mümkün Mü? Şeklindedir. Makalede İsrail’in Batı Şeria’da yarattığı işgal rejiminin iki devletli çözümü imkânsız hale getirdiğine değinilmektedir. İki devletli çözüm önerisinin neden ABD’nin bölge siyasetinde kendisine yer bulduğu fakat İsrail’in Batı Şeria’da yarattığı fiili durum nedeniyle nasıl imkansız hale geldiği sorusunda cevap aranmaktadır.
Dergimizin 17. ve son makalesi Ceren Uysal Oğuz ve E. Nur Sezekolan tarafında kaleme alınan “İç Çatışma Sonrası Kolombiya’da Barış İnşası Süreci”dir. Yazarlar makalelerinde 2016 yılında imzalanan Kolombiya devleti ve FARC arasında imzalanan anlaşmanın altı ana maddesinin uygulanma hızları ve toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda başlayan dönüşümler “Kolombiya’da barış inşası sürecinin olumlu ilerlediği ileri sürülebilir mi?” gibi sorular çerçevesinde Kolombiya’daki barış sürecini incelemiştir.
Değerli Gazi Akademik Bakış Dergisi okuyucuları, 29. sayımızdaki makaleleri zevkle ve ilgiyle okuyacağınızı umuyor, bu sayının hazırlanmasında emeği geçen yazarlara, hakem heyetine, editörler kuruluna ve yazı kuruluna teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir sonraki sayımızda (Haziran 2022) sizlerle yepyeni makalelerle buluşmak ümidiyle…
Saygılarımızla
Gazi Akademik Bakış Dergisi Editörler Heyeti
Anahtar Kelimeler:
Bu makale 1405 kez okundu